Farmington Classic Kitchen Suite

Here is a kitchen for living – in the classic style that honors the home’s Farmington Village heritage. It is a comfortable place to relax, visit, work, cook, entertain, unwind, and step outside.

An Open Plan

This is how we like to live. Working kitchen and comfortable gathering side by side. Note how the furnishings and lamps contribute to the casual domesticity of the space.

Furniture Defines Space

These two pieces of furniture help divide a large open space. The divider conceals the working kitchen from the casual sitting area with display niches and storage.

Heart Pine Hutch

The custom crafted hutch was designed and built of recycled heart pine. It provides a transition between cooking and dining areas while storing all the serving needs of the kitchen. Located next to the dishwasher so its easy to put newly cleaned dishes, glasses, and flatware away.

Dining Area Does Double Duty

This dining area doubles as a work area for our client who is active in several civic associations. The cabinet and bookcase beyond the table support these activities without clutter on the table itself. The fixture over the table traveled from an earlier home in Vienna to grace the table here!

Functional Storage

Isn’t this great! We outfitted the cabinetry with file cabinets – directly at hand from the dining/work table. The countertop is more of the rich honey hued recycled heart pine that the hutch and kitchen counters are constructed from.

Fireplace, TV, and Stereo

These desirable features can often compete for attention and confound room layouts. Here the gas fireplace is given a traditional appearance, while its heart pine mantle links to a cabinet that conceals the TV and stores audio equipment above. The look is clean and well ordered and compliments all the other cabinetry and detailing in the room.

Kitchen Opens to Sitting Room

The kitchen overlooks the features of the sitting room: bookcases, fireplace, TV & Stereo, and cozy seating – pretty inviting! The central island is a hub for food prep and visiting, with a pot rack hovering above. The raised cabinet screens any clutter on the counter from those gathered in the sitting room.

A Working Kitchen

The kitchen provides ample working areas for all meal prep and cleanup functions, surrounding a central island for prep and visiting that is screened from the sitting area. Windows beneath the wall cabinets allow a view to arriving guests.

Window Backsplash

These small windows provide a view to an entry approach and drive to allow sight of who is arriving.The cats love to sit on the soapstone counters here and watch the world go by!

Microwave & Messages

We built the microwave into the pantry and provided a cork surface for calendar and messages. The potrack is both funtional and aesthetic. A necessary structural beam is trimmed out to compliment the room’s woodwork and provides a visual divide between the two spaces.

Intimate & Open

Each space within the larger space has its own sense of intimacy, while the room itself is large. In addition, a bank of doors opens to the outdoor patio and views of the backyard. On beautiful days these doors are swung open and the outside is invited in, or vice-versa.

A Place to Visit

This little stool niche was planned for a visitor to sip tea and visit with the cook.

A Classic Butler’s Pantry

This butler’s pantry connects the kitchen suite with the formal dining room and the main house. These are the features of home’s from a bygone lifestyle that still afford much valued overflow storage space.

The Outdoor Room

We think that every kitchen should open to a “room” outdoors that is easy to get to and ample enough to both sit and dine in. We added this patio off of the remodeled kitchen. The porch beyond sits off the formal dining room. We created screen panels for this porch so that summer dinners could continue into the evening without guests being tormented by the inevitable mosquitoes.

A New Gated Entry

Adjacent to the patio we enclosed an open porch with screen panels while maintaining the existing architecture. We reworked the rear landscape and installed this gate. It frames a view of a favorite tree seen from the dining room table.

Browse Project Portfolios

EXPLORE WOLFWORKS PROJECT PORTFOLIO

 

Pin It on Pinterest

Share This